BLEIBURG: uzroci i posljedice

Nakladnik: • Godina izdanja: 1998. • Biblioteka: IZ HRVATSKE REVIJE

•  Grupa autora
•  Godina izdanja: 1998. 
•  Uvez: tvrdi  
•  Dimenzije:
•  Broj stranica: 504
•  Cijena: rasprodano • 

Uvodni pripomenak
Obrazlažući razloge zbog kojih smo 1996. objelodanili petoknjižni izbor radova iz Hrvatske revije u egzilu 1951-1990 (izabrani radovi I.-V): I. Vinko Nikolić U SLUŽBI DOMOVINE (studije, ogledi, portreti) II. HRVATSKA ZAUVIJEK (prilozi hrvatskoj državotvornoj misli) III. SUDBINE I DJELA (književnost, umjetnost, jezikoslovlje) IV. CVRČAK U BORIKU (poezija i proza) V. Milan Blažeković BIO-BIBLIOGRAFSKI LEKSIKON SURADNIKA HRVATSKE REVIJE u uvodnom smo slovu, među inim, naglasili: “Na tragu onih nastojanja koja su stremila promišljati hrvatsku zbilju iz cjeline hrvatskog duhovnog prostora, njegovih mogućnosti i zadatosti, željeli smo hrvatskoj javnosti, poglavito mlađim školničkim generacijama približiti dotad nepoznate joj horizonte hrvatske duhovnosti.”
Isti razlog motivirao nas je i za ponovna, domovinska izdanja pojedinih naslova iz Knjižnice Hrvatske revije. Tiskanje prvih triju naslova (zbornik Bleiburg – uzroci i posljedice, Dušan Žanko: Svjedoci, te zbornik Razgovori o slobodi) dogovorili smo s pok. Vinkom Nikolićem, nenadmašnim urednikom Hrvatske revije i njene Knjižnice.
Njemu je bilo posebno stalo do ponovnog tiskanja zbornika radova o Bleiburgu. Obećao je napisati novi uvod, uvod u kojemu je želio upozoriti na postojanje novih okolnosti (ostvaren je san bleiburških žrtava – stvorena je hrvatska država), onda i na potrebu za bitno drukčijim tretmanom ove metafore svih hrvatskih Kalvarija. Umjesto svakogodišnjih svibanjskih, sada pomalo i ekskurzijskih, hodočašća u Bleiburg, Nikolić je smatrao primjerenijim i svrsishodnijim, ako je to ikako moguće, prenijeti zemne ostatke hrvatskih žrtava na hrvatski Mirogoj te prestati s tekućim političkim, kadšto i politikantskim kapitaliziranjem jedne od najvećih hrvatskih tragedija.
Istraživanje opsega, razmjera, uzroka i posljedica svih hrvatskih posrtaja i padova, drama i tragedija, dramatičnih lomova i opasnih iluzija, trebalo bi već jednom, uzdajući se u nepotkupljivi sud povijesti i zdravu ljudsku pamet, prepustiti kvalificiranim stručnjacima. Bleiburg, koji je i sam proživio u nebrojenim dimenzijama, činio se dakle Nikoliću produktivnim izazovom i za jedno drukčije, racionalnije – time i kritičko promišljanje hrvatske povijesti općenito. Bez ideologijskih (s koje god strane dolazila!) krčmarenja imena i djela.
Nažalost, nezaboravni, dobri i veliki šjor Vinko nije stigao napisati ovaj uvod. Ostale su nam tek njegove ideje. Ideje koje i u ovoj prilici posvjedočuju koliko je ovaj veliki Šibenčanin živio ispred svoga vremena. Ako bi možebit štovani čitatelj upitao: zašto je objavljeno ovo a ne ono, ili ono drugo djelo, ponoviti nam je: prednost u redoslijedu imaju oni, kojih više nema među živima, potom oni čija djela nisu zadnjih desetljeća objavljivana u Hrvatskoj. U jezik, razumije se, nismo dirali. Sve su to imali na umu urednici priređujući ovo ponešto skraćeno izdanje.
Ostalo je na čitateljima.
A. Selak